Veilig werken is van het grootste belang, vooral als je een risicovol beroep uitoefent in de bouw, landbouw of industrie. Een ongeluk in een van deze branches kan ernstige letselschade of zelfs de dood tot gevolg hebben. Het creëren van een veilige werkomgeving is dan ook een vereiste, maar hoe doe je dat eigenlijk? Neem deze vraag ook serieus als je zelfstandige bent, ook voor jou zit een ongeluk in een klein hoekje. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers is dan ook aan te raden.
Tref de benodigde veiligheidsmaatregelen
Een goede eerste stap om de veiligheid op de werkvloer te verhogen is door alle risico’s in kaart te brengen. Maak vervolgens afspraken en stel procedures op om de kans op ongelukken te verkleinen. Let er goed op dat deze overeenkomstig zijn met eventuele regels die gelden in de branche waarin je werkzaam bent. Wanneer dit niet het geval is, kan je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering besluiten niet uit te keren bij een ongeval.
Controleer daarnaast de organisatie van bedrijfshulpverleners (Bhv'ers), plan regelmatig brand- of andere oefeningen in en zorg ervoor dat medewerkers op de hoogte zijn van wat ze moeten doen bij calamiteiten. Plan daarnaast periodieke controles van het materieel in, zodat personeel er veilig mee kan werken.
Stimuleer het naleven van afspraken en procedures
Het treffen van veiligheidsmaatregelen is één ding, het naleven ervan een tweede. Zorg er daarom voor dat afspraken en procedures top of mind zijn bij medewerkers en dat ze ook daadwerkelijk nageleefd worden. Hierbij is het belangrijk dat het management het goede voorbeeld geeft en medewerkers op het hart drukt om het werk stil te leggen als zich een onveilige situatie voordoet. Ook het stimuleren van voldoende pauze is cruciaal. Fouten worden vaak gemaakt door een gebrek aan concentratie of vermoeidheid. Een te hoge werkdruk kan hier eveneens voor zorgen.
Stel regelmatig vragen aan medewerkers
Medewerkers weten wat er leeft op de werkvloer en hebben vaak een betere kijk op veiligheid dan hun werkgevers. Korte lijnen tussen het personeel op de vloer en het management zijn dan ook essentieel om een veilige werkomgeving te garanderen. Zichtbare betrokkenheid van het management of de directie helpt hierbij. Vraag aan individuele personeelsleden hoe het met ze gaat en geef ze het gevoel dat ze een verschil maken. Je zult zien dat de betrokkenheid van het personeel groeit en dat ze open en eerlijk feedback durven te geven.