Alle medewerkers weer naar kantoor, of op naar een nieuwe manier van werken?

0
274

Veel bedrijven zijn er al jarenlang volop mee bezig, en stimuleren hun medewerkers om een deel van hun tijd niet op kantoor, en daarmee dus meestal thuis, hun werk te doen. Voor andere bedrijven geldt dat zij er ten tijde van de pandemie plotseling mee werden geconfronteerd, en snel moesten wennen aan het nieuwe werken, waarbij medewerkers zich niet langer in een vaste ruimte bevinden. Nu vrijwel ieder bedrijf hiermee ervaring heeft opgedaan is het de vraag wat de toekomst gaat brengen. Gaan we allemaal weer naar kantoor, of heeft het thuiswerken definitief zijn intrede gedaan, en gaat vrijwel ieder bedrijf hier mee verder?

Een verandering van cultuur

Er zijn veel bedrijven, vaak grote, internationale bedrijven die als redelijk vooruitstrevend bekendstaan, die het al jaren op grote schaal doen: medewerkers stimuleren om niet iedere dag naar kantoor te komen. Om zelf de verantwoordelijkheid te nemen over het werk dat gedaan moet worden, en waar dat het beste kan. In veel gevallen heeft dit veel positieve reacties opgeleverd. Van medewerkers, die zich serieuzer genomen voelen, nu zij meer zeggenschap hebben gekregen over de manier waarop zij hun werk doen, en zelf mogen bepalen waar en op welk tijdstip zij aan de slag gaan. Dat zorgt voor een betere work/life-balance, waarbij er bijvoorbeeld in de ochtend eens gesport kan worden, of er ruimte is om de kinderen naar school te brengen. Bovendien vinden veel mensen het fijn om niet iedere dag in de file te hoeven staan, en thuis lekker door te kunnen werken, zonder collega’s om hen heen.

Werkgevers zien de voordelen ook, zij kunnen doordat er minder medewerkers op kantoor zijn met kleinere bedrijfsruimtes af, maar hebben er in veel gevallen ook best aan moeten wennen. Het vereiste zo hier en daar een cultuurverandering en meer vertrouwen in de medewerker, ook wanneer er geen fysiek toezicht plaats kon vinden.

We hebben volop praktische oplossingen

Dat we zo makkelijk en snel hebben kunnen overstappen op thuiswerken, komt natuurlijk doordat we de juiste oplossingen in huis hebben om altijd en overal aan het werk te kunnen. Dankzij Microsoft 365 maakt het voor medewerkers niet meer uit waar zij hun werk doen, thuis of op kantoor, het scherm en de programma’s waar zij mee werken is altijd hetzelfde. En met Microsoft Teams is het ook niet meer nodig om fysiek aanwezig te zijn voor een overleg of vergadering, dat gaat net zo makkelijk via een beeldscherm. Zonder dit soort oplossingen zou thuiswerken een stuk minder effectief zijn dan werken op kantoor, terwijl veel mensen nu juist het omgekeerde ervaren: thuis werken we veel efficiënter en gaat er minder tijd op aan lange vergaderingen en reistijd. Wat de toekomst brengt? De experts gaan ervan uit dat het een mix zal zijn: naar kantoor wanneer het nodig is, thuis wanneer het kan of gewenst is.